Actualitat

Dades d’objecció fiscal 2021 (Renda 2020)

S’han publicat les  dades d’objecció fiscal 2021 corresponent a la renda del 2020, referents a l’estat espanyol així com les referents només a Catalunya.

Si voleu accedir a les dades de Catalunya, així com les agrupades de tot l’estat espanyol utilitzeu aquest enllaç.

Si vols accedir a les dades de tot l’estat espanyol (en castellà) utilitzeu aquest enllaç.

 

Objecció Fiscal a la Despesa Militar: per la reivindicació de la seguretat humana

El pressupost militar espanyol frega avui en dia els 23 mil milions d’euros (entre despeses explícites del ministeri de Defensa i partides camuflades en altres ministeris i institucions) i ens ha arrossegat a un deute il·legítim per adquisició de programes especials d’armes (PEA) que ascendeix a més de 43.000 milions d’euros, i no para de créixer.

Durant els últims dos anys, amb un sistema sanitari debilitat després d’anys de retallades, hem hagut d’afrontar una pandèmia, davant la qual, tanmateix, les despeses militars han seguit augmentant. A l’Estat espanyol, durant el primer i segon any de la pandèmia, s’han registrat les majors pujades de despeses militars, amb un 5,7 % d’increment del 2021 al 2022. A més a més, el pressupost destinat a investigació militar previst per 2022 triplica l’R+D sanitària, destinada a vacunes i a donar resposta a la pandèmia.

Davant aquesta situació, es fa urgent exigir un canvi de paradigma de seguretat, amb un canvi elemental de prioritats, que posi les persones i la vida al centre, i no el finançament de guerres, repressió i armament….

És necessària una desmilitarització de les crisis, i recordar que les principals amenaces per la humanitat i per la seguretat són precisament les provocades per un sistema de producció capitalista, extractivista i d’explotació de recursos no renovables i finits, sustentat pel militarisme, i que genera desigualtats, contaminació, destrucció d’hàbitats, pèrdua de la biodiversitat, pandèmies i escalfament global. És important posar de manifest, també, que la guerra i la preparació per la guerra són les principals causes de migracions forçades de persones que en la seva fugida acaben bloquejades en fronteres cada cop més militaritzades, i on tenen lloc les més greus vulneracions dels drets humans.

El finançament de la indústria militar provoca, doncs, migracions, mentre l’incompliment generalitzat de quotes d’acollida de refugiats i el vergonyós Pacte Migratori europeu exigeixen una encara major militarització de les fronteres, i el pagament a les empreses de control fronterer com FRONTEX són un dels motius de l’augment continu dels pressupostos de defensa.

Els grups, col·lectius, ONG, entitats i campanyes que signem aquest manifest treballem col·lectivament perquè l’Objecció Fiscal a la Despesa Militar es consolidi com una eina de desobediència civil i de lluita no violenta que permeti, mitjançant el rebuig a la Despesa Militar, empènyer cap a canvis substancials en la distribució dels recursos públics, orientant-los al dret a la salut, a la justícia ambiental, a la construcció de pau i a la lluita contra la pobresa i la desigualtat.

Ens sumem a la crida internacional de més de 180 organitzacions que davant la situació de pandèmia global i emergència climàtica exigeixen una reorientació urgent de la despesa militar mundial (GCOMS) i mitjançant aquest manifest, valorem l’Objecció Fiscal per visibilitzar la ineficàcia de la resposta militar desmesurada a la crisi sanitària.

Demanem suport i solidaritat de tota la societat civil, les ONG, col·lectius, entitats i empreses per reclamar:

  1. Reducció de la despesa militar, desmilitarització dels Pressupostos Generals de l’Estat i reorientació de les despeses militars a despeses sanitàries i socials.
  2. Reconeixement de l’Objecció Fiscal com a forma legítima de protesta i de coherència amb la cultura de la pau, com a objecció de consciència.
  3. Transparència en els PGE, en la distribució de recursos públics i prioritats polítiques i rendició de comptes.
  4. Fi de l’autorització d’enviaments il·legals de material bèl·lic a països en conflicte i amb indicis d’ús d’armes per vulnerar el dret internacional humanitari i els drets humans.
  5. Reenfocament de la indústria armamentística per a la producció de béns i recursos sanitaris i hospitalaris.
  6. Prohibició de l’exportació marítima d’armament i que els ports espanyols atraquin “vaixells de la mort” destinats al transport d’armament i explosius.
  7. Fi de la militarització de les fronteres, de l’externalització de la gestió del control fronterer i del bloqueig de persones migrants a Canàries.
  8. Compliment de la quota d’acollida de persones refugiades i fi de les deportacions i devolucions en calent.

El teu suport és important i actuar ara és essencial per exigir als governs polítiques centrades en les necessitats socials i la seguretat humana.

Organitzacions, grups o col·lectius que  s’adhereixen
 
Campaña OFGM Cuenca
 
Colectivo Antimilitarista de Zaragoza Mambrú
 
Espazo Aberto Antimilitarista (Vigo)
 
Coordinadora 12D En Pie de Paz
 
SIOF (Servei d’Informació de l’Objecció Fiscal a la despesa militar)
 
Webs que donen suport i difonen
 
 
 
 
 

Suma’t! Signa el manifest i fes Objecció Fiscal a la despesa militar a la teva declaració de la renda.

Aquí trobaràs instruccions de com fer-ho i aquí el formulari per adherir-te al manifest.

Webinar: “¿Armes contra un virus? La gestió militarista de la crisis sanitària”

 Vídeo de l’acto convocat per la Coordinadora de ONGs de Lleida i amb suport dels diferents col·lectius d’objecció fiscal i antimilitaristes.

Han exposat les seves idees:

Juan Carlos Rois (Utopía Contagiosa).

Gasteizkoak . Colectiu antimilitarista coordinador de la campanya Armas Euskolabel.

Xema Moya, col·laborador del SIOF i del Centre Delàs.

 

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram